M&C_logo_b


Hemmakontoret!
 

Är du trött på att sitta vid matbordet eller i köket och jobba? Eller du kanske har ett separat hemmakontor möblerad med alla möbler som inte får plats någon annan stans? Dags att ta tag i den delen av bostaden och skapa en funktionell arbetszon och en inspirerande miljö?
Här får du vår variant på en körplan:

1. Skrivbordet. Ergonomin är viktig och därför ska stol och skrivbord anpassas efter ditt sätt att arbeta. Ett höj och sänkbart bord är det bästa, så du kan växla din arbetsposition. Har du inte plats för det, se till att du har rutiner så du resar på dig, går runt och inte sitter för länge åt gången. Ska du investera i ett nytt skrivbord, tänka på om du behöver en kabelgömma, lådor där du kan förvara sådant som inte behöver stå framme (läs: inte är så inspirerande att se på) och kom ihåg att mäta utrymmet innan du ger dig på jakt så du inte kommer hem med ett större skrivbord än du får plats med.

2. Anslagstavlan. Både till det praktiska som att-göra-listan och till snygga inspirerande bilder eller dylikt. På vår tavla sitter till exempel ofta tapet och färgprover eller inspirationsbilder till projekt vi håller på med.

3. Förvaringen. Se till att du har en mix av både stängt och öppen förvaring. Har du många pärmar och mappar kan de gärna förvaras bakom dörrar, men det är inte så dumt med en hylla för småprylar i fina lådor, behållare eller burkar för ett prydligare intryck och som samtidig finns nära till hands. Tänk på att för många prylar på själva arbetsytan kan komma att bli ett irritationsmoment och snabbt bli rörigt. När du väljer din förvaring, om det är öppna hyllor eller skåp är det smart att tänka i hyllmeter. Alltså hur många meter hyllplan har jag och hur många behöver jag? Lägg sen till ett par extra för framtiden och ett par för snygga prylar, en växt eller annat mys. Och kom ihåg att utnyttja hela väggen upp.

4. Satsa på enkelhet och hitta en röd tråd. Vill du att arbetsytan ska smälta in bland övrig inredning är ett tips att välja relativt diskreta möbler med enkla, rena linjer och sedan med hjälp av väggfärg, tapet, former och material få platsen att matcha resten av din bostad. Har du ett eget rum kan du ta ut svängerna och göra det till ditt. En idé är att tapetsera, måla väggen där skrivbordet står, med din favorit färg/tapet. Lägg lite tid på att få fram din stil. Jobbar du hemifrån spenderar du ju ändå många timmer här.

5. Belysning. Tänk efter hur ljuset faller på din arbetsyta och se till att du inte skuggar för dig själv. Komplettera takbelysningen med en skrivbordslampa och en extra lampa i fönstret eller på en hylla som kan ge en trevlig stämning.

6. Inred för alla sinnen. Växter ger energi, och det kan vara en bra tanke att ha med sig när du inreder kontoret. Oavsett om du har en mindre arbetshörna eller ett helt rum så ger grönska en trevligare arbetsmiljö och vissa växter renar luften och skapar ett bättre inneklimat. Fredskalla är till exempel en sådan växt.

Fastnar du eller behöver hjälp finns vi här.
Du kan alltid kontakta oss via hemsidan. Annars ring oss, så hittar vi en lösning som passar dig.

Vill du läsa senare, ladda ner hela tipset här som pdf.

Lycka till!
Dorte Myhre