M&C_logo_b
Myhres & Coey's Tipsbank hjälper dig hitta rätt matsalslampa.


Hur hittar du rätt lampa över matsalsbordet?

- när det finns så många att välja på.


Känner du igen dig? Du inser att det är dags att investera i en ny matsalslampa, men har svårt att välja. Finns ju så otroligt många.
De flesta av oss byter inte lampor så särskilt ofta och vill självklart att den vi väljer ska vara länge, passa in och såklart ge rätt ljus på rätt ställe.

Vi är benägna att börja med det roliga. Att titta på stilen. Men för att göra valet enklare och minska antalet lampor att välja på, borde vi börja med att ställa frågan: vad ska jag använda ljuset till? Det minskar snabbt antalet lampor att välja på.
Ska det till exempel vara en lampa som täcker flera olika behov och även fungera som viss allmänbelysning? Välj en lampa som lyser både upp i taket och ner på bordet.
Får lampan ha synbara ljuskällor eller inte är speciellt viktigt att ta ställning till om du väljer att ha dimmer på din lampa. Därför att en synbar ljuskälla kan vara bländande. Takhöjd kan också vara en faktor. Många stora lampor gör sig bäst i rum med en takhöjd på över 240 cm


Hur högt ska lampan hänga?

Grundregeln har alltid varit att en lampa ska hänga cirka 55–60 cm över bordet vilket stämmer bra på mindre lampor/pendellampor, men större lampor ska hänga 60-75 cm över bordet. Lampan ska alltid hänga tillräckligt högt att man ser personen som sitter mittemot och ljuset inte bländar och sprids över hela bordsytan.


Varför ska jag ha dimmer?
För att matbordet ofta används till olika aktiviteter. Ska du läsa eller arbeta vid bordet vill du ha ett kraftigare ljus, men sitter du med kompisarna och har en mysig middag kan du med en dimmer skapa ett stämningsfullt ljus. Ett mjukt och varmt ljus vid matbordet skapar känsla av lägereld och gemenskap.


Hur gör jag om mitt matbord är utdragbart med flera iläggsskivor?
Har du en iläggsskiva är det oftast inget problem, men vid längre bord hamnar lampan plötslig i ena änden.
Använd dig i så fall av en skena i taket. Det blir enkelt att flytta matsalslampan/lampor när du drar ut bordet.
Det ger dig också möjlighet att ha spotlights på samma skena som kan riktas mot tavlor eller områden du vill framhäva lite extra. 
Dessa är med till att skapa en trivsam och rumslig atmosfär.
 
Fastnar du eller behöver hjälp finns vi här. Du kan alltid kontakta mig via hemsidan eller ring mig så ser vi hur jag kan hjälpa dig.
Annars önskar jag dig all lycka till!
Dorte Myhre

Vill du läsa senare, ladda ner hela tipset här som pdf.