M&C_logo_b


INREDA MED LJUS
 

Vi har det inte lätt här uppe i norr med ljusa dygn på sommarhalvåret, och mörke dagar på vintern. Det kan vara en utmaning att hitta rätt belysning, som fungerar året om. Står du inför att ändra i ett rum eller får du inte riktigt till den känsla och stämning du vill ha, kan det vara belysningen du ska ändra på.
Här har vi samlat ett par tips som kan underlätta dina val.


Ett medelstort rum behöver ungefär 7 ljuskällor för att skapa en bra ljussättning. Wow, tänker du kanske. Det var många, men egentligen inte när du tänker på hur många olika typer ljus du behöver. För att göra dina val lite enklare, delas armaturerna in i 3 kategorier: Allmänbelysning, punktbelysning och mys/dekorationsbelysning. 
För en lyckad och optimal belysning i ett rum, behöver du alla tre.

 


Allmänbelysning 
är oftast taklampor. takspots eller upplights (ljus som sitter nära taket eller är riktad mot taket). Det är den belysningen som ska ge ett jämt ljus över stora delar av rummet. Vårt absolut bästa tips i den sammanhang är att du har dimmer på den ljuskällan. Det ger dig möjligheten att anpassa ljusets styrka efter årstiden och efter vilket behov och stämning du vill uppnå. Taklampan är också bra att börja med när du planerar rummets belysning.
 


Punktbelysning/riktad belysning är till exempel golvlampor, läslampor, arbetsbelysning vid köksbänken eller lampan över matbordet. Riktat belysning kan också användas, om du till exempel har en tavla, bokhylla eller ett område i rummet, som du vill ge lite extra uppmärksamhet. Den här typen av armatur är väldigt praktisk eftersom den ger dig ljuset exakt där du behöver det. 
 


Mys/Dekorationsbelysning är ett svagare ljus som är till för exakt det. Mys och dekor. Här tänker vi på till exempel bordslampor, levande ljus, ljusslingor eller ljuslistor. Det är också det ljus som hjälper till att ge rummet värme. Vi gillar till exempel att belysa växter. Det ger ett magisk skuggspel.

Ett rum behöver både ljus och skugga
för att vi ska kunna uppleva rymd, djup, former och strukturer. Försök att få fram mjuka skuggor vid att placera armaturerna i varierande höjd. Kommer allt ljus från ett enda håll, till exemple enbart från lampor nära taket, ger det slagskugga eller skarpa skuggor, som kan verka ogästvänligt och hårt. För mycket ljus ger inga skuggor alls och allt blir lätt platt och livlöst. Därför ska du också tänka på vilken styrka och färgtemperatur du har på dina ljuskällor och anpassa dom efter typen av armaturer och användningsområde.

Ljus mäts i:
RA (Rendering Average)
Ljuskällans färgåtergivning. Alltså hur bra ljuskällan härmar dagsljusets färgåtergivning. Extra viktigt om du ska belysa tavlor eller annan konst. 100 RA motsvarar dagsljus och en LED lampa av bra kvalité ska ligga på 90 - 98 RA.
KELVIN
Ljusets färgtemperatur. Låg Kelvin = varmt ljus och hög Kelvin = kallt ljus.
Jämförelsevis motsvarar 1800 Kelvin ett stearinljus och 3000 - 4000 Kelvin dagsljuset. 2700 Kelvin motsvarar glödlampans sken.
LUMEN
Mängden ljus – alltså hur mycket ljus lampan ger. Här är det enklast att jämföra med glödlampans watt där 25 watt motsvarar 300 lumen, 40 watt = 300 - 600 lumen och 60 watt = 600 - 900 lumen.
Det är viktigt att tänka på att det är kombinationen av dessa 3, som ger bra belysning. Det innebär att vill man till exempel ha ett varmt ljus och låg ljusstyrka gäller det att ha koll på både Kelvin och Lumen.

Färgtemperatur (Kelvin) har stor betydelse för hur vi uppfattar det vi belyser och det är viktigt att vi har både kallt och varmt ljus för att skapa dynamik och täcka alla funktioner. Genom att tex belysa röda och orangea färger med låg färgtemperatur förstärks den varma tonen. Använder du ett kallare ljus på gröna växter ser dom extra krispiga och friska ut.
Lampans utseende påverkar också ljustemperaturen. En taklampa med vit textilskärm och kallt ljus kan verka skarp och en taklampa i metall eller annat tätt material med en tonat insida och samma ljuskälla kan ge ett behagligt ljus.

Skulle det kännas som du fastnat och behöver hjälp, finns våra olika inredningspaket här eller ring mig, så hittar vi en lösning, som fungera för dig.

Vill du läsa senare, ladda ner hela tipset här som pdf.