M&C_logo_b

Kan jag blanda olika träslag utan att det blir rörigt?
 

Ja, det kan du absolut och med fördel.
Det kan till och med göra rummet mera inbjudande och ge karaktär. Men det kräver lite tanke bakom.
 
Självklart behöver du inte byta ut en massa om du redan har ett rum med möbler och golv/vägg i olika träslag. Det finns trix för det med. Vi kommer till det.
 
Så här tänker vi inför en renovering eller när vi ska hjälpa till att inreda ett hem där golv eller kanske vissa möbler ska bytas ut.
 
Alla träslag har en underton.
Precis som med färger kan undertonen i olika träslag dra åt det värma eller kalla hållet och trixet är att hålla sig till antingen den värma eller kalla gruppen, för att det inte ska bli för rörigt.
 
Träslag som asp, lönn, björk, bok och ask tillhör den kalla gruppen och har en grå eller vitaktig underton. Träslag som mahogny, mangoträ, körsbär, valnöt, teak, ek och alm tillhör den värma gruppen och har gula, röda eller orangea undertoner.
Men så enkelt ska vi inte ha det, för när vi behandlar till exempel ek, björk eller bok med vitpigment, lack eller bets kan undertonen ändras och gå från ena till andra gruppen.

Börja med att utgå ifrån den största träytan i rummet. Är undertonen kall eller varm?
För många är det golvet som sätter tonen men det kan också vara ett stort matbord eller annan dominerande möbel.

 Sist men inte minst, blanda gärna mörka och ljusa träytor. Det ger kontrast, skapar variation, blickfång och hjälper dig att forma rummet.

Här är undertonen grå i både det ljusa och mörka trä. Ser ni hur det fungerar bra ihop. Kontrasten gör också att det finns ett blickfång för ögat att vila på. 

Hur gör jag då om jag redan har till exempel ett golv med varma undertoner och ett matbord med kalla undertoner?
Första tipset är att hålla lite avstånd mellan möblerna. Lägg till exempel en matta under matbordet för att bryta av mellan matbordets ben och golvet. Andra textilier som gardiner, kuddar, filtar med en mix av varma och kalla färger, kan också vara med till att ”bygga bro”.
Neutrala färger som vita och svarta nyanser kan hjälpa till. Låt oss ta ett exempel:

Bild: contruction2style.com

På den här bilden är hyllplan och väggmonterade bänk i kalla toner (vitpigmenterad träyta), soffbord och stolar i varm underton.
Här har man använt en neutral ljusbeige i textilier och matta för att binda ihop det hela och dessutom skapat två olika grupper genom att ha möbelgruppen i det värma träslag och de väggmonterade möbler i det kalla träslaget.
 
Som sagt går det mesta att lösa med lite tips o trix och lyckligtvis inreder vi inte alla likadant. Det hade ju varit extremt tråkigt. Skulle det ändå kännas som du fastnat och behöver hjälp, finns våra olika inredningspaket här. Du kan också kontakta mig här, så hittar vi en lösning, som fungerar för dig.
Vill du läsa senare, ladda ner hela tipset här som pdf.